Besturendag 2015 en presentatie Ellen Geerts


Op zaterdag 18 april organiseerde de SBV een dag voor bestuursleden van de aangesloten verenigingen. Eerst werd een bezoek gebracht aan museum de Pont (zie foto’s hieronder), aansluitend volgde een presentatie van Ellen Geerts met als onderwerp ‘Kunst Verbindt’.

Over Kunst verbindt

ellenEllen Geerts is een kunstenares in hart en nieren, maar omdat het kunstenaarschap een eenzaam beroep is, wil Ellen haar talenten ook inzetten voor sociale maatschappelijke projecten. Uiteraard speelt kunst daarbij een belangrijke rol, omdat kunst een brug kan slaan tussen groepen mensen die elkaar niet altijd -makkelijk- weten te vinden.

Stichting de Vrolijkheid

Ellen werkte jarenlang als Centrum Coördinator bij Stichting de Vrolijkheid, AZC te Oisterwijk. Doelstelling is om verbindingen te leggen tussen kinderen van dit asielzoekerscentrum en de kinderen op de nabije basisscholen, én om gezamenlijke activiteiten te ondernemen met deze kinderen en hun ouders. Zo mochten de papa’s en mama’s model komen zitten voor de jonge kunstenaartjes met als resultaat vele prachtige en kleurrijke portretten. Op de basisscholen maakten de kinderen ‘selfies’ op papier, die daarna onderling werden vergeleken. Hoe groot zijn de verschillen nu eigenlijk?

Brabantse-BodemVan Brabantse Bodem

Begin november vorig jaar sloegen verschillende generaties de handen in elkaar om concert-exposities te organiseren die laten zien dat kunst een generatiekloof kan overbruggen in het muzikale landschap van de kunst.  Speciaal voor deze gelegenheid bewerkten Brabantse componisten gedichten van Brabantse schrijvers.

De muziek is visueel ondersteund door een expositie van beeldende kunst. Leden van de Tilburgse Kunstkring (onder begeleiding van Ellen Geerts), Eleonora van Eendenburg (videokunst) en leerlingen beeldende kunst van het Odulphus Lyceum hebben zich voor deze expositie laten inspireren door de teksten en de klanken van deze composities. Daarnaast zijn leerlingen muziek van het Odulphus Lyceum aan de slag gegaan met de teksten om op basis daarvan zelf een muziekstuk te componeren.

“Ouderen vertellen met penseel” en het ontstaan van Beeldkracht Oisterwijk…

“Mensen met dementie kunnen veel meer dan algemeen gedacht wordt”, vindt Ellen. Óók als je in een besloten afdeling zit. Op haar initiatief en onder de titel “Ouderen vertellen met penseel”  zetten ouderen met dementie in zorgcentrum de Vloet hun herinneringen om in beelden. In alle opzichten een geslaagd project dat kinderen, echtgenoten en andere familieleden buitengewoon verraste. 
Bekijk het filmpje hieronder.

Logo_Beeldkracht_Oisterwijk-260x163Sinds maart dit jaar is Ellen gestart met “Beeldkracht Oisterwijk” dat een fijne inspirerende ontmoetingsplek wil zijn voor mensen met dementie die thuis wonen. Door tekenen en schilderen worden zij in staat gesteld vorm te geven aan hun leefwereld en emoties, wordt bestaande kracht opnieuw aangesproken en worden nieuwe talenten ontdekt en ontwikkeld. Klik hier voor de folder Beeldkracht-Oisterwijk

Meer weten over het werk van Ellen Geerts? Kijk hier =>

Besturendag SBV
Kerntaak van de SBV is het stimuleren en propageren van de vrijetijdskunst beoefening in verenigingsverband. Dit gebeurt onder meer door het organiseren van bijeenkomsten waar Brabantse bestuursleden kunnen netwerken en kennis uitwisselen. Deze besturendag is daar een goed voorbeeld van.

 Over de Stichting Beeldende Vrijetijdskunst (SBV)

De SBV is opgezet met als voornaamste doel: Het stimuleren en beoefenen van de beeldende kunst door vrijetijdskunstenaars en deze de gelegenheid bieden zich te presenteren aan een breed publiek, met name in Noord-Brabant. Om dit te bereiken worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals:

Deelnemende Verenigingen op deze site:

  • Bergeijkse Kunstenaars Vereniging (BKV)
  • Broma`s Palet
  • De Rietpen
  • de Tilburgse Kunstkring
  • Genootschap Beeldende Kunst Oss (GBKO)
  • Het Bossche Palet
  • het Paulusgilde (Beuningen)
  • Het Penseeltje (Veldhoven)
  • Het Zeeuws-Palet
  • Kunstkring Amber (Venray)