Doelstelling


Hoe het begon 
Al de nodige jaren is de Brabantse Beeldende Amateurkunst Verkiezing een vaste waarde in het Brabantse beeldende amateurkunstveld. Sinds 1995 toen een aantal particulieren waaronder het huis aan blad Groot Eindhoven, de Zuid Nederlandse Beurs, Fa. Hoppenbrouwers en enkele grote sponsors de koppen bij elkaar stak om jaarlijks een Brabantse Amateurkunstprijs in het leven te roepen tijdens de Zuid Nederlandse Beurs in Eindhoven, hebben de nodige ontwikkelingen plaatsgevonden. 
Was de Brabantse amateurkunstprijs, zoals hij aanvankelijk heette een regionale prijs met de nadruk op Zuid-Oost Brabant, in de loop van de jaren is uitdrukkelijk gezocht naar uitbouw, betere verankering en vergroting van het verspreidingsgebied.

In het jaar 2000 werd er een stichting opgericht waarin de ZNB, Fa Hoppenbrouwers, Wegener huis-aan-huisbladen en het Centrum voor de Kunsten Eindhoven participeren. De consulent van het Centrum voor Amateurkunst Noord-Brabant is vaste adviseur.
Er is structureel samenwerking gezocht met twee centra voor de kunsten in provincie. Incidenteel droegen ook andere centra hun steentje bij. Dat geldt evenzo voor de Eindhovense amateurkunst verenigingen. Naast de presentatie in de beurs kwam er een nominatie tentoonstelling, openbare besprekingen van het werk, een kwalitatief goede jury, een juryverslag, een slottentoonstelling en naast prijzen die er mogen zijn, een paginagrote presentatie van de 12 genomineerden en diverse interviews met de genomineerden en natuurlijk met de winnaars. Kortom er werd het nodige gedaan om de kwaliteit en het draagvlak te versterken.

2 Doelstellingen

De stichting BBAV is destijds opgericht met de volgende doelen: 

 • Kwaliteitsbevordering van de beeldende amateurkunst in Noord-Brabant.
 • De bevordering van actieve zowel als receptieve participatie aan beeldende amateurkunst in de provincie.
 • Het opwekken van belangstelling en waardering van het grote publiek voor beeldende amateurkunst van hoog niveau. (En daardoor mogelijk tot kennismaking met en waardering van beeldende kunst in het algemeen).
 • Het stimuleren van alle amateur beeldende kunstenaars in Noord-Brabant, beginners en gevorderden, georganiseerde (via AK-verenigingen, les-ateliers en Centra voor de Kunsten) en individuele amateurs.

Later is de ZSA opgericht (Zuidelijk Samenwerkingsverband voor het stimuleren van het verenigingsleven) met als belangrijkste doelstelling  het propageren van de vrijetijdskunst beoefening in verenigingsverband. En de Stichting Brabantse Amateurkunstverkiezing voor de Amateurkunstprijs.Vanwege de elkaar overlappende belangen is in 2012 besloten om een nieuwe Stichting op te richten waarin de doelstellingen van de twee organisaties zijn samengebracht. 
De naam van deze nieuwe stichting is: 

Stichting Beeldende Vrijetijdskunst (SBV). U leest er HIER meer over 

 Over de Stichting Beeldende Vrijetijdskunst (SBV)

De SBV is opgezet met als voornaamste doel: Het stimuleren en beoefenen van de beeldende kunst door vrijetijdskunstenaars en deze de gelegenheid bieden zich te presenteren aan een breed publiek, met name in Noord-Brabant. Om dit te bereiken worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals:

Deelnemende Verenigingen op deze site:

 • Bergeijkse Kunstenaars Vereniging (BKV)
 • Broma`s Palet
 • De Rietpen
 • de Tilburgse Kunstkring
 • Genootschap Beeldende Kunst Oss (GBKO)
 • Het Bossche Palet
 • het Paulusgilde (Beuningen)
 • Het Penseeltje (Veldhoven)
 • Het Zeeuws-Palet
 • Kunstkring Amber (Venray)