Helaas zien wij (SBV) ons genoodzaakt de REGIONALE expositie die op 22 september tot 31 oktober 2020 zou plaatsvinden, te annuleren. Grote boosdoener is het covid-19 virus, ofwel ‘Corona’. Maar uiteraard willen wij de geselecteerde* kunstenaars nog steeds in het zonnetje zetten!
Want zoals wij al jaren zeggen:
Vrijetijdskunst verdient een podium.

*Ter verduidelijking: Afgelopen jaar hebben Jac Janssen en Rien Claessen de exposities van verschillende Brabantse verenigingen bezocht om werk van de vrijetijdskunstenaars te selecteren voor deze Regionale Expositie.

Vandaar dat wij hebben besloten om een digitale expositie te organiseren.

Over de datum vergaderen wij nog, maar het is de bedoeling dat straks alle werken op deze site getoond worden. Ook worden de werken gebundeld in een (digitale) catalogus die je kunt printen of op de website van je vereniging kunt plaatsen. De deelnemers worden hier nog uitvoerig over geïnformeerd.

Omdat niet alle amateurkunstenaars per definitie goede fotografen hoeven te zijn, hebben we onderstaande toelichting speciaal voor hen geschreven. Maar ook als je niet geselecteerd bent, kan deze uitleg best interessant zijn!

Onderaan lees je hoe je foto’s het beste kunt verzenden via WETRANSFER
WeTransfer Uitleg

Met welke camera kun je je kunstwerk het beste fotograferen?

Adobe Lightroom

Des te meer detail je kunt vastleggen, hoe beter. Dus fotograferen met een fullframe systeem- of spiegelreflexcamera biedt veel voordelen.

Wil je liever fotograferen met je (niet al te oude) SmartPhone? Gebruik dan een app als Adobe Lightroom waarmee je ook in RAW kunt fotograferen en je foto’s kunt bewerken. De app is gratis te verkrijgen:
IOS (IPhone)
Android

Welke resolutie is nodig voor een goede beeldkwaliteit?

Het beste kun je foto’s aanleveren in .png of .jpg formaat. Tiff bestanden zijn echt niet nodig voor het afdrukken van een print, ook niet voor grote formaten. Ook .psd bestanden zijn niet gewenst. Met JPEG bestanden zit je altijd goed.

Paar technische richtlijnen.
Weet je niet wat resolutie of dpi betekent?
Hier vind je een duidelijke uitleg.

Omdat het de bedoeling is dat je straks de catalogus kunt printen, is het belangrijk dat de aangeleverde foto’s van goede kwaliteit zijn.  Oftewel:
De resolutie moet tussen 200 en 300 dpi liggen.
Breedte v.a. 2000 pixels.

Tips voor het maken van de beste (smartphone) foto’s

Zorg voor zo weinig mogelijk weerkaatsing

Zet de flitser uit, en verwijder glas

De flitser kun je het beste uitzetten, omdat je hiermee snel last krijgt van overbelichting en reflecties (vooral bij niet-matte verf). Ook wordt de structuur van de verf vrij plat bij het gebruik van een flitser.

Tip: Bij kunstwerken achter glas moet je de tekening of pastel uit de lijst halen om reflecties te vermijden.

Fotograferen van beelden

Zorg dat je het object vanaf alle kanten fotografeert. Op deze manier weet je zeker dat je alle belangrijke hoeken op beeld hebt staan.  Kies een geschikte achtergrond: meestal is een effen achtergrond het beste, omdat de aandacht van de kijker dan alleen gefocust is op het kunstobject. Vaak wordt er een zwarte of witte achtergrond gebruikt, maar bij bepaalde kunstwerken kan kleur ook heel mooi passen.

Zorg dat de kleuren kloppen!

Als je de foto’s van de kunstwerken laat afdrukken moet je zorgen dat de kleuren kloppen. Of dat in ieder geval de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderd wordt.

Check ook of het licht niet te ‘hard’ is! Dus vermijd direct licht of felle zon om teveel zwarte schaduw te voorkomen. Gebruik bij voorkeur zacht daglicht

Houd het simpel

De beste foto’s zijn vaak rustige foto’s zonder storende elementen. Maak het jezelf niet te moeilijk en probeer overbodige elementen uit je beeld te houden. Gebruik lijnen, vormen, herhalende patronen, onscherpe achtergronden en een goede compositie om je foto rust te geven.

Houd je camera stil

Het ligt voor de hand, maar de reden waarom een foto onscherp is, komt omdat de camera bewogen wordt tijdens het vastleggen van de foto. Zeker in een donkere omgeving levert dit problemen op. Oefen hoe je de camera stabiel kunt houden.
En heb je een statief? Gebruik die dan gewoon!

Meer over fotograferen met een Smartphone 

Heb je een smartphone die ouder is dan 2 jaar? Dan zijn de foto’s veelal niet geschikt voor drukwerk en soms ook niet voor printwerk.

Kleuren en helderheid van de foto kun je beter niet controleren op je smartphone

Het beeldscherm van een smartphone geeft de kleuren vaak verzadigd weer en de helderheid kan op 100% staan. Hierdoor lijkt je foto erg mooi van kleur en is de foto erg licht. Maar in werkelijkheid kan het een veel donkere foto zijn met minder diepe kleuren! Op sommige smartphone heb je ook de nachtmodus. Dit is een stand waarin je smartphone veel minder blauw uitstraalt. Controleer de kleuren dus ook in de nachtmodus.

Nog een paar tips voor je smartphone:

HDR gebruiken in de Lightroom Mobile app (AUTO)

  • Neem de tijd.
  • Maak je lens regelmatig schoon!
  • Stel scherp door even -met je vinger- op het onderwerp te klikken, in de display van je phone.
  • Zoom niet in, je kunt de foto later beter bijsnijden.
  • Gebruik eens HDR.
    HDR staat voor Hoog Dynamisch Bereik. De HDR-functie neemt drie foto’s: één onderbelicht, één overbelicht en één origineel. Je smartphone voegt deze foto’s automatisch samen tot een HDR-foto, een foto die op alle drie de vlakken goed belicht is.
    Iphone -> Instellingen -> Camera.
    Android -> Apps-> Camera-> instellingen.
  • Maak gebruik van een raster voor een goede uitlijning.

    HDR gebruiken in de Lightroom Mobile app (AUTO)

    Iphone -> Instellingen -> Camera
    Android -> camera-app -> tandwieltje -> Richtlijnen.

  • Gebruik een app als Adobe Lightroom. Zie linkjes bovenaan.

Wat doen wij om je foto’s te beschermen tegen online diefstal? 

Wat je ook doet, het blijft altijd mogelijk een foto te ‘jatten’. Maar vaak valt de schade ook wel weer mee.
Op een website worden de foto’s flink verkleind omdat een webpagina anders niet snel genoeg laadt. En als je een foto van maximaal 1200px breed online zet, is er hooguit een kleine afdruk van te maken, veelal in slechte kwaliteit.

Right Click -> rechter muisknop,  opslaan als …
Op deze site is de ‘right click’-optie geblokkeerd (probeer maar uit!).
Toch blijft het nog steeds mogelijk een foto te jatten. Bijvoorbeeld door een screenshot te maken. Maar je maakt het veel mensen wel wat lastiger, zodat ze zullen afhaken. Overigens hebben wij ontdekt dat de meerderheid van de gebruikers die afbeeldingen stelen, mensen zijn die niet beter weten. Veelal wordt de afbeelding voor onschuldige doeleinden gebruikt en als jouw handtekening op het werk staat, kan het ook zorgen voor gratis reclame.

Ook zullen wij op je online foto een copyrightmelding plaatsen: ‘© 2020 Naam v.d. kunstenaar’. Dit heeft geen enkele officiële waarde maar mogelijk weerhoudt het anderen je foto ongevraagd te gebruiken.

Wil je zelf nagaan of je werk gejat is? Met Google Images of met TinEye kun je nagaan of je werk op andere sites geplaatst is.

OK! Ik heb geweldige foto’s!
Maar hoe kan ik die het beste verzenden?

Verstuur je foto NIET via Whatsapp!

Whatsapp verkleint je foto namelijk automatisch, waardoor de resolutie van je foto minder wordt en dit gaat ten koste van de kwaliteit van je foto..
Verstuur een foto dus altijd via je e-mailprogramma of via WeTransfer en wel t.a.v. Jac Janssen, info@beeldendevrijetijdskunst.nl.
Zie de filmpjes hieronder.

Verstuur je foto via WeTransfer !

Wij werken het liefst met WeTransfer. Vooral ook omdat het heel simpel en gebruiksvriendelijk is. Er zit een limiet op van 2GB en dat is vaak meer dan genoeg.

Handig is dat je met WeTransfer een mailtje krijgt wanneer de klant de foto’s heeft gedownload. Dan weet je ook wanneer je een reactie kan verwachten. Grote bestanden versturen via WeTransfer is ook mogelijk via de mobiele telefoon! Dat ziet er iets anders uit, maar als je alle reclame negeert, werkt het exact hetzelfde. De foto’s zijn ook via de WeTransfer app te zien en te downloaden.

Je dient wel eerst een account aan te maken. In het eerste filmpje onderaan, zie je hoe dat werkt.

PC, klik op het filmpje hieronder:

Kleine disclaimer: Op deze pagina vind je links naar websites van derden.
En ondanks het feit dat wij deze met veel zorgvuldigheid hebben uitgekozen,
zijn wij niet verantwoordelijk voor de werkwijze en/of inhoud hiervan.
Wij zijn ook niet aansprakelijk voor schade -direct of indirect- voortvloeiend
uit de inhoud van deze websites of diensten.

 

Deze blog is geschreven door Karen Nijst,
bestuurslid SBV
en eigenaar van van Kahlowebsites
Ben je kunstenaar en wil je een website huren voor weinig geld?
Kijk dan op onzezaakonline.nl