Uitslag Brabantse Amateurkunst Prijs 2016


En de winnaar is? Maria van Dalen uit Teteringen!

1e prijs voor Maria van Dalen
1e prijs voor Maria van Dalen. Zie foto’s onderaan!

Lees ook: Geen subsidie meer voor Brabantse Amateurkunst verkiezing‘. 

Provinciehuis Den Bosch 2016, Op vrijdag 16 december heeft Jac Janssen, (voorzitter SBV). de drie prijswinnaars van de Brabantse Amateurkunst Verkiezing bekendgemaakt. De drie werken zijn verkozen tijdens een kritische juryronde -waarbij af en toe pittige discussies ontstonden. In totaal 166 vrijetijdskunstenaars hebben hun werk ingestuurd.  Uiteindelijk dongen 12 genomineerden mee naar deze kunstprijs.
Thema is: VUUR !

En dit zijn de winnaars! (klik op de afbeelding voor een vergroting)

 

1e Prijs (€500,-): Mw. Maria van Dalen (Teteringen)
Lid van Art Ring Teteringen.
‘De zon komt op’ 

maria-van-dalen-de-zon-komt-opDit vindt de jury:
Met minimale, simpele middelen een maximaal beeld tot stand gebracht! Wonderlijk hoe zo’n bescheiden formaat een krachtig beeld kan oproepen. Er wordt veel gesuggereerd. Het is een fraai, sferisch doekje, sterk van kleur en handschrift. Het is met lef en speels gedaan! Een paar centrale vlakken die enorm gloedvol zijn. Er is juist niet geprobeerd een mooi plaatje neer te zetten.

 

2e Prijs (€300):  Mw. Ilze Peters  (Venhorst)
‘Peggy’s cove’

ilze-peters-peggy-coveEen andere, niet voor de hand liggende benadering van vuur. Vuur, zonder dat de vuurtoren brandt. Spannend is ook de spiegeling, verdubbeling van de vuurtoren in het water. Door het contrast met het rustig ogende landschap worden de harde kleuren van de lucht enigszins gedempt. Interessant qua formaat, Mooie evenwichtige compositie. Verfijnde nuances met name in de grijstinten. Goed gefocust op het vurige karakter. Consequent en verfijnd uitgevoerd. Mooi volgehouden handschrift. Perfecte techniek. Vakmanschap!

 

3e Prijs (€200,-): Dhr. Paul Arts (Veghel)
‘Man of the match’
paul-arts-man-of-the-matchGoed gevonden! Slimme titel. Mooie verbeelding van ‘vuur’. Een intiem beeld. Het is een mooi, consistent volgehouden schilderij. De figuratie is licht en mooi toegepast. Krachtig en verfijnd tegelijk. De hand is niet anatomisch juist geschilderd, maar hij werkt wel. De expressie van het vuur is sterker dan het vuur zelf. Niet het vuur en de kracht van het vuur staan centraal, maar meer het koesteren van het vuur, het beschermen. Dat geeft een extra laag. Ook fraai dat het vuur in de achtergrond terugkomt. Hoewel één kleur dominant is , is het geheel rijk aan diverse andere ondersteunende en contrasterende kleuren.

Download het Juryrapport-Brabantse-VrijetijdsKunst-Verkiezing-2016 (pdf-formaat)
voor een totaaloverzicht met alle deelnemers en het juryverslag. 

Ook is er een bijdrage van het NABK, die de de drie winnaars het mooie boek Beeldende Kunst in Nederland en een Ckaart schenkt. De andere 9 genomineerden krijgen een bon ter waarde van € 25,– van  Hoppenbrouwers Tekenen en Schilderen te Eindhoven.  

Foto’s van de uitreiking. NB: deze foto’s zijn behoorlijk verkleind voor deze webpagina. Interesse in een foto? Stuur een e-mailtje naar karennijst@beeldendevrijetijdskunst.nl

 Over de Stichting Beeldende Vrijetijdskunst (SBV)

De SBV is opgezet met als voornaamste doel: Het stimuleren en beoefenen van de beeldende kunst door vrijetijdskunstenaars en deze de gelegenheid bieden zich te presenteren aan een breed publiek, met name in Noord-Brabant. Om dit te bereiken worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals:

Deelnemende Verenigingen op deze site:

  • Bergeijkse Kunstenaars Vereniging (BKV)
  • Broma`s Palet
  • De Rietpen
  • de Tilburgse Kunstkring
  • Genootschap Beeldende Kunst Oss (GBKO)
  • Het Bossche Palet
  • het Paulusgilde (Beuningen)
  • Het Penseeltje (Veldhoven)
  • Het Zeeuws-Palet
  • Kunstkring Amber (Venray)