Bron: Eindhovens Dagblad

Website : http://brabantseprijsvoordeschilderkunst.com/

Inschrijven kan vanaf 1 juli t/m 31 augustus 2020
Er is een nieuwe religieuze kunstprijs. Bedoeld voor schilders uit de ‘Zuidelijke Nederlanden’ die zich graag willen laten inspireren door een brief van paus Johannes Paulus II.

Hieronymus Bosch, living 1474; died 1516
Christ Mocked (The Crowning with Thorns)
about 1510
Oil on oak, 73.8 × 59 cm
Bought, 1934
NG4744
nationalgallery.org.uk

De bedenker is Rob Elings (74) uit Berkel-Enschot. Hij is kunstliefhebber én bewonderaar van paus Johannes Paulus II, die van 1978 tot 2011 aan het hoofd stond van de katholieke kerk.

In 1999 stuurde de paus een brief aan kunstenaars wereldwijd, met de oproep zich te bezinnen op hun werk en hun relatie tot de kerk. Die brief heeft Elings als uitgangspunt genomen voor de wedstrijd. “Je kunt het ook een uitdaging noemen”, zegt hij. “Schilders dienen de brief te bestuderen, zich herbezinnen en herbronnen.”

Deelnemers mogen uit Nederland, België en Frankrijk komen

Deelname aan de wedstrijd staat open voor kunstschilders uit de Zuidelijke Nederlanden. Daaronder vallen de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, geheel België en een deel van Noord-Frankrijk. Zij mogen zowel bestaand als nieuw werk indienen.

Na een selectie wordt een deel van de ingezonden werken tentoongesteld in Museum-Galerie-Bies in Aarle-Rixtel. Die expositie duurt van half december tot eind januari. Op 3 januari 2021 maakt een vijfkoppige jury de winnaar bekend. Die jury bestaat onder anderen uit afgevaardigden van het bisdom van Brugge, de kathedraal van Luik, conservator Wouter Prins van het religieus museum Krona in Uden en kunsthistoricus Ger Jacobs uit Beek en Donk.

Het prijzengeld is nog niet bekend. “Dat gaat om een substantieel bedrag dat nog kan oplopen”, is het enige wat Elings daarover kwijt wil. Hij hoopt met de wedstrijd schilders een steuntje in de rug te geven. “Zij krijgen nog maar weinig opdrachten. Deelname aan de prijs is gratis. Ik hoop dat zij door de expositie nieuwe opdrachten krijgen van bijvoorbeeld bisdommen.”

brabantseprijsvoordeschilderkunst.com